Yerba Mate te

Yerba Mate kan beskrivas med att det har styrkan som ett kaffe, samma hälsofördelar som ett te, och euforiner som choklad allt i en och samma dryck. De fem vanligaste stimulatorerna i världen är: kaffe, te, kakao och guarana och yerba mate. Dessa fem ämnen är kända för att vara det man ska äta för att av både mycket energi, samt eftersom de ar högt näringsinnehåll. Yerba mate (yer-bah mah-tay) är naturligt rik på koffein och de näringsrika bladen kommer från den berömda sydamerikanska regnskogens Heliga träd vid namn Ilex paraguariensis. I århundraden har människor från regnskogarna i Syd Amerikanska lagat och druckit Yerba mate te. Traditionellt sett är teet känt för sina föryngrande effekter. Människorna som bor i de sydamerikanska regnskogarna får sitt fokus och även mycket näring genom att dricka Yerba mate te.

Köpa Yerba mate te

Bästa Yerba mate teOmdömmeBetygKöp hos
Bäst i test Yerba mate test
Sonnentor yerba mate te är ett mycke gott Yerba mate te. Teet är organiskt odlat och håller mycket hög kvalitet. Detta är det bästa Yerba mate jag har prövat. Rekommenderas.
Bäst i test
Rekommenderas
köp här

Yerba Mate är näringsrik

Yerba Mate te i blå muggYerba Mate löv innehåller naturligt 24 vitaminer och mineraler, 15 aminosyror och rikligt med antioxidanter. Det har sagts att det är svårt att hitta en växt i något område i världen med ett lika högt näringsvärde som Yerba Mate, då det i stort sätt innehåller alla vitaminer som är nödvändiga för kroppen. Yerba Mate innehåller även koffein, teofyllin och teobromin som är kända ämnen i te, kaffe och choklad. Koffeininnehållet varierar dock vanligen mellan grönt te och kaffe. Till skillnad från vanligt te har yerba mate te en låg halt av tannin, vilket gör att det är starkt te liknande ett kaffe utan att för den delen ha den bittra smaken. Till skillnad från kaffe är det heller inte sannolikt att Yerba Mate te orsaka magsyra på samma vis som kaffe kan göra. Yerba mate är väldigt ett mångsidig te och kan tillagas på flera olika sätt. Det går att tillaga teet med allt från en tekokare till en kaffebryggare, eller varför inte med hjälp av en espressomaskin. Teet kan kan drickas varmt eller kallt och serveras med mjölk och honung eller med citron och mynta. Prova dig fram för att hitta en smak som passar dig.

Hälsoeffekter från Yerba Mate

Yerba mate är effektivt då det bland annat stimulerar nervsystemet samtidigt som det har få biverkningar. Här är några av fördelarna med att dricka yerba mate tea:

Rik på antioxidanter

Yerba mate te innehåller många antioxidanter, ca 90% mer antioxidanter än vanligt grönt te. Yerba mate har även immunförstärkande egenskaper. Det sägs att det kan bromsa tecken på åldrande, avgifta blodet och förhindra många typer av cancer. Yerba mate hjälper också till att minska stress och minskar sömnlöshet. Förespråkare av Yerba mate te säger att mineralerna, vitaminerna, antioxidanterna, aminosyrorna och polyfenoler som finns i denna dryck har en balanseringseffekt på koffeinet den innehåller.

Förbättrar din fysiska uthållighet

Näringsämnena i Yerba mate te har en positiv påverkan på ämnesomsättning då den hjälper kroppen att använda kolhydrater mer effektivt. Det betyder att du får mer energi från maten du äter. När du dricker Yerba Mate te regelbundet kommer kroppen även att omvandla de kalorier som din kropp har lagrat i fettceller och istället använda det som bränsle. Att dricka Yerba Mate te regelbundet hjälper också till att hålla nere mjölksyranivåerna. Det leder till en minska sårbarheten på musklerna efter träning, samt att återhämtningstiden efter träning blir kortare. Förbättrar din förmåga att fokusera Användare av teet berättar att de känner en ökad mental energi och har lättare för att fokusera. De säger även att Yerba mate inte orsakar några av de vanliga biverkningarna som är förknippade med att dricka koffeinhaltiga drycker, så som huvudvärk och magont.

Matsmältning

Människor från Sydamerika har länge använt Yerba mate te som en traditionell växtbaserad botemedel mot matsmältningsbesvär. Yerba Mate te hjälper dig att spjälka maten genom att stimulera en ökad produktion av galla och andra magsyror som kroppen använder vid matsmältningen. Yerba mate hjälper även till att hålla din tjocktarm ren eftersom den har en viss laxerande effekt och minskar även magbakterier som kan vara en orsak till att personer har en dålig andedräkt.

Bra mot kolesterolet

De antioxidanter och aminosyror som finns i Yerba Mate te hjälper fett och kolesterol att röra sig genom blodbanan så att de inte fastnar på artärväggarna. Yerba mate hjälper också till att förhindra åderförkalkning och förhindrar blodproppar som kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

Hjälper dig att hålla vikten

I Sydamerika har människor på traditionellt sätt använt Yerba Mate som en del av en livsstil som innefattar en hälsosam kost och motion. Yerba mate har egenskaper som hjälper dig att känna dig mätt snabbare efter att du börjar äta, vilket resulterar i att du inte äter lika mycket. Att kombinera Yerba Mate te med en hälsosam kost och regelbunden motion kommer öka din ämnesomsättning att bränna mer kalorier och minskar även aptiten något.

Ökar syresättningen

Efter en kopp av Yerba Mate känner de flesta att det känns lättare att andas. Det beror på de höga halterna av Teofyllin som finns i Yerba Mate. Teofyllin påverkar andning och syresättning på ett positivt sätt, eftersom det har en förmåga att vidga bronkerna. Något som gör att det också kan fungera prestationshöjande vid exempelvis idrott. Dock kan Teofyllin i likhet med kaffe därför räknas som doping om det tas i allt för stora mängder.

Negativa sidor med Yerba Mate? Biverkningar?

Det finns i stort sätt inga negativa sidor med Yerba Mate, men likt all annan dryck/föda är en överkonsumtion inte att rekommendera. Men för att överkonsumera Yerba Mate te behövs det att du dricker väldigt mycket. I Uruguay har man exempelvis räknat ut att medel förbrukningen per år och invånare är omkring 10kg Yerba Mate, eller 4-5 koppar stark Yerba Mate per dag. Forskning rekommenderar att man dricker minst 2 koppar dagligen, främst för att få i sig alla mineraler och vitaminer som kroppen behöver. Personer med hjärtproblem eller högt blodtryck bör dock vara försiktig med att dricka för mycket. Tänk även på att inte dricka teet för varmt eftersom mat eller dryck som är allt för varm aldrig är bra för kroppen. För att få ut så mycket av smaken och näringsinnehållet från ditt Yerba Mate som möjligt te bör det drickas mellan 70-90 grader C.

Bästa Yerba mate teOmdömmeBetygKöp hos
Bäst i test Yerba mate test
Sonnentor yerba mate te är ett mycke gott Yerba mate te. Teet är organiskt odlat och håller mycket hög kvalitet. Detta är det bästa Yerba mate jag har prövat. Rekommenderas.
Bäst i test
Rekommenderas
köp här