Vitt te

Med vitt te, även kallat kejsarte, avses vanligen ett te som görs av unga blad och håriga oöppnade eller halvöppnade knoppar från teplantan (Camellia sinensis) som torkas i solen direkt efter skörd, utan att genomgå någon ångning eller stekning. På kinesiska heter det 白茶 (báichá).

Det finns inte någon allmänt accepterad definition av exakt vad som utgör ett vitt te, var sig vad gäller vilka delar av plantant som ska användas eller hur de ska behandlas. Detta innebär att olika producenter kan framställa det på lika olika vis. Det finns till exempel producenter som utsätter teet för en lätt ångning innan de torkas och producenter som inte låter det torka i solen. Däremot håller de allra flesta med om att vitt te inte ska rullas eller oxideras.

På grund av den minimala behandlingen tenderar vitt te att ha en ”lättare” smak än traditionellt svart te och de flesta gröna teer.

Köpa vitt te

Bästa vita teOmdömeBetygKöp hos
Bäst i test vitt te
Vitt darjeeling te från North and South fair trade är det bästa vita te som vi har testat. Det är ett mycket gott te som är ekologiskt odlat och fair trade. Teet i påsen håller bra storlek och det är lite "damm" i botten på påsen. Ett bra köp om du vill pröva ett vitt te utan att spendera alltför mycket pengar. köp här

Varifrån kommer det vita teet?

Fram tills ganska nyligen producerades vitt te nästen enbart i Kina, och där huvudsakligen i provinsen Fujian. Nu för tiden har dock traditionen spritt sig även till andra delar av världen där te odlas, bland annat Thailand, Taiwan, södra Sri Lanka, östra Nepal och nordöstra Indien (särskilt Darjeeling).

kopp vitt te

Är vitt te vitt när man dricker det?

Nej, det är inte vitt som mjölk, utan har en svag gulaktig färg.

Namnet ”vitt te” kommer från de fina silvervita hår som växer på teplantans oöppnade knoppar och får dem att se vitaktiga ut. Det finns typer av vitt te som endast görs på oöppnade knoppar.

Exempel på vita teer

  • ✔ Bai Hao Yinzhen från Funding i Kinas Fujianprovins anses vara ett av de allra bästa av de vita teeerna. Namnet betyder silvernålste.Den allra finaste klassen av Bai Hao Yinzhen är ljus till färgen, täckt av ett fint vitt hår, och görs endast av oöppnade knoppar utan skador som plockades från tebusken mellan 15 mars och 10 april.
  • ✔ Det vita teet Bai Mu Dan ligger ett snäpp under Bai Hao Yinzhen vad gäller pris och hur eftertraktat det är. Precis som Bai Hao Yinzhen produceras det i Fujianprovinsen. Namnet Bai Mu Dan betyder vit pion.
  • ✔ Ett steg under Bai Mu Dan hittar vi Gong Mei. Namnet betyder tributögonbryn.
  • ✔ Shou Mei är ett fuktigt vitt te som är något kraftigare i smaken jämfört med de flesta andra vita teer och det är mörkare än Bai Mu Dan och plockas senare. På vissa sätt påminner det om Oolong. Klassmässigt placeras det på nivån under Gong Mei. Namnet betyder ungefär nobelt långtlivsögonbryn. Det är inte bara Fujianprovinsen som producerar det här teet, utan det växer även i den angränsande autonoma regionen Guangxi (Kwangsi).

Vitt te av Camellia taliensis

I Yunnan i sydvästra Kina växer den vilda teplantan Camellia taliensis, och här tillverkar man ett vitt te baserat på denna. På kinesiska kallas detta te för 月光白 (Yue Guang Bai) vilket betyder månskensvitt.