Salep (en slags orkidédryck)

Det finns många olika plantbaserade drycker där huvudingredinsen är salep, ett pulver som utvinns ur de stamknölarna som utvecklas hos orkidéer som tillhör släktet Orchis, särskilt Orchis mascula and Orchis militaris. Dessa stamknölar är stärkelserika och innehåller hemicellulosan glukomannan.

Traditionen att göra salep-drycker är vitt spridd inom det område som förr ingick i det Ottomanska Riket och här räknas de som drycker för den kallare delen av året. Ordet salep kommer från det arabiska namnet för en orkidé vars namn direkt översatt betyder rävens testiklar.

Turkiet brukade vara en stor exportör av salep-pulver, men nu har vissa orkidéer där blivit utrotningshotade eftersom de plockats i så stor mängd för att göra salep-pulver. Lagar har därför instiftats som förbjuder exporten av salep-pulver gjort på skyddade arter. Av den anledningen är det numera vanligt att pulver som i handeln marknadsförs som salep-pulver i själva verket har andra ingredienser och artificiella smaksättare. Bristen på lämpliga orkidéer i Turkiet har också lett till ökat tryck på orkidépopulationerna i grannlandet Iran, eftersom importen av stamknölar från Iran till Turkiet har gått upp.

Tillredning

Vattenbaserade salep-drycker var vanligast i det Ottomanska Riket, men nu för tiden är mjölkbaserade också mycket populära. I båda fallen värmer man upp vätskan ordentligt och serverar den färdiga drycken varm.

I delar av Mellanöstern är det vanligt att servera drycken garnerad med kanel och nötter, och den görs tillräckligt tjock för att ytan ska orka hålla uppe garneringen.

Saloop i England

Salep-dryckerna spred sig från det Ottomanska Riket till bland annat England och Tyskland redan innan kaffe och te slog igenom där på bred front, och när kaffehus började etableras i Europa var det vanligt att de förutom kaffe även serverade salep-drycker.

I England hade en salep-dryck som kallades saloop sin storhetstid på 1600-talet och 1700-talet, men dracks även under 1800-talet. Den tillreddes genom att salep-pulver gradvis rördes ned i vatten tills det blev tjockt, därefter sötade man drycken och smaksatte den med apelsinblomsvatten eller rosvatten.

Så småningom fick saloop rykte om sig att kunna bota könssjukdomar. Detta gjorde i sin tur att folk började tycka att det var lite pinsamt att dricka saloop offentligt, eftersom det skulle kunna tolkas som att de försökte bota någon skamlig sjukdom. Detta bidrog till att saloop konkurerades ut av andra drycker i England, särskilt te och kaffe.

Orchis mascula

Orchis mascula

Orkidén Orchis mascula heter på svenska Sankt Pers nycklar och blommar hos oss i juni. Det är framförallt på ängsmarker på Gotland och Öland som denna art växer i vårt land, men den förekommer även på vissa andra platser i Sverige, bland annat i Skåne och Blekinge, med mindre bestånd rapporterade så pass långt norr ut som Roslagen.

Viktigt: Alla svenska arter av orkidé är fridlysta i Sverige, inklusive Orchis mascula.

Orchis militaris

Den vanligaste svenska namnet på den här orkidéen är Johannesnycklar, men lokalt förekommer även namnen Praktnyckelblomster och Riddarorchis. Precis som Orchis mascula är den vanligast på ängsmarker på Gotland och Öland, där den blommar senare än Orchis mascula. Små bestånd existerar i östra Skåne och sydvästra Blekinge.

Viktigt: Alla svenska arter av orkidé är fridlysta i Sverige, inklusive Orchis militaris.