Rooibos te

Rooibos te eller rött te som det också kallas är en växtbaserad dryck med många medicinska egenskaper. Teet är gjort av växten Aspalathus linearis och finns i Sydafrika. Enligt det Sydafrikanska Rooibosrådet är rooibos inte ett riktigt te, utan en ört och är lätt att känna igen på grund av den röda i färgen. Hälsofördelarna med rött rooibos te är många och det är populärt tack vare sin goda smak och unika färg som följer med andra fördelar.

rooibos te i burkHälsofördelarna av det röda Roibos teet är bland annat att det används som ett botemedel mot huvudvärk, sömnlöshet, astma, eksem, bensvaghet, hypertoni, allergier och för att motverka ett för tidig åldrande. Rooibos te är helt fritt från koffeininnehåll och har ett lågt innehåll av tanniner. Att dricka rooibos-te kan även lindra allvarliga magkramper, samt ge lättnad för personer med astma och liknande tillstånd. Teet har även en stärkande effekt på immunförsvaret. Rött Rooibos te sägs även kunna hjälpa till att bekämpa cancer, hjärtsjukdomar, för tidig åldrande och andra allvarliga tillstånd.

Tillaga Roobios te

Använd ca 3 tsk rooibos pulver per kopp (2,5 dl) dvs något större mängd te än andra tesorter. Låt teet dra i det knappt 100-gradiga vattnet i ungefär 5 minuter innan du dricker det. Rooibos utvecklar inga ämnen som gör att drycken smakar bittert om den får dra för länge, därför går det bra att njuta av det som det är eller lägg i lite socker och/eller mjölk om du tycker det ger en bättre smak. Rött te är fint skuret, därför passar det bra att även brygga det med filter i kaffemaskinen.

Rött rooibos te näringsfakta

Rött rooiboste innehåller ingen oxalsyra och kan därför användas av personer med njursten. Rooibos te har ett rikt mineralinnehåll, såsom järn, kalcium, kalium, koppar, mangan, zink och magnesium. Teet innehåller även många antioxidanter.

Hälsofördelarna med Red Rooibos Tea

Röd rooibos te bland det bästa man kan dricka för dem som bryr sig om sin träning. De många hälsofördelarna har gjort Rooibos te mer populärt de senaste åren. Man kan numera hitta Rooibos i de flesta matbutiker och självfallet också i alla tebutiker.   Vissa företag som erbjuder matkassar såsom Matkomfort, Linas matkasse, och Middagsfrid inkluderar ibland te i sina matkassar.  Det är dock inte särskillt ofta som matkassar inkluderar dryck.  De fokuserar ofta helt på mat.  Det är vanligare att man får det i smakboxar och andra typer av boxar som är utvecklade för att man skall pröva nya smaker.

Nedan kan du läsa en lista på några av de alla hälsofördelarna:

Innehåller inget koffein

Rooibos te är helt koffeinfritt, därför rekommenderas till patienter som lider av sömnlöshet. En kopp rooibos dryck precis innan du lägger dig kan hjälpa dig att sova bättre. Att vara beroende av koffein är det vanligaste missbruket världen över, men få människor inser de faror som det för med sig. Genom att ta bort koffein från kosten kan man förbättra sina stressnivåer, humör och hjärthälsan. Rooibos te är koffeinfritt men ger energi och har hälsofördelar, utan att det är beroendeframkallande.

Försenar åldrandet

De antioxidanter som finns i rooibos te saktar ner åldringsprocessen och ökar också immunförsvarets styrka. Antioxidanter letar efter fria radikaler som skadar hud, hår, ben och andra organsystem genom att göra dem sårbara för sjukdomar och nedbrytning. Rooibos te är en av de mest fördelaktiga dryckerna om du vill få i dig mycket antioxidanter. Vill du se ung ut längre, drick då Roobios te.

Rik på polyfenoler

Rooibos innehåller polyfenoler som har antiinflammatoriska egenskaper. Polyfenoler är organiska kemikalier som fungerar tack vare sina antioxidanta egenskaper. Rooibos te innehåller hög halt av fenoliska föreningar och polyfenoler är de viktigaste av dem. De fungerar genom att de tar bort de fria radikaler i hela kroppen. Fria radikaler är skadlig då de kan orsaka cancer och hjärtsjukdomar.

Behandlar Kolik

Rooibos te kan även vara användbart för små barn som lider av kolik eller magont. Många sydafrikanska kvinnor använder denna växt till sina små barn eftersom den fungerar väldigt lugnande för barn sm lider av kolik. Detta är faktiskt även en av de anledningarna till vad som först gjorde rooibos te till ett välkänt hälsote. Exakt hur teet fungerar mot koliken är inte känt, men örtens generella antiinflammatoriska egenskaper är troligtvis en av orsakerna till effekten. Om du serverar teet till barn är et tips att blanda i lite mjölk i teet för att förbättra smaken och göra den mer tilltalande.

Hudvård

Bland annat är zinket i det röda teet mycket bra för huden. Att dricka Roobios te kan även minska tecken på rynkor och andra för tidiga åldrande symtomer. För den som inte bara vill dricka te, kan också applicera lite rött tepulver direkt på huden. Pulvret kan bland annat lindra akne, finnar och solbränna. Det går att köpa Roobios som peeling, den vitaliserar huden och lämnar den fräsch och uppfriskande.

Motverkar magproblem

Roobios te är en rik källa till antispasmodiskt medel, vilket kan hjälpa till att lindra allvarliga mag- och buksmärtor. Detta beror främst på aktiveringen av kaliumjonerna i kroppen utan att motverka kalciumaktiviteterna. Tillsammans kan detta minska förekomsten av hyperaktivitet i mag-tarmkanalen, vilket förhindrar diarré och andra tarmproblem.

Behandlar allergier

I många delar av Sydafrika används Rooibos te som ett effektivt läkemedel för att behandla allergierna eksem, höfeber och allergirelaterad bronkit. Roobios te har antiinflammatoriska egenskaper, tack vare dess höga fenolhalt. Det är därför det också rekommenderas till personer med astma och allergiska reaktioner av olika slag. Innan du behandlar dina åkommor med hjälp av Roobios bör du dock rådfråga med läkare först.

Sänker blodtrycket

Rooibos te har en känd lindrande effekt mot stress, nervösa spänningar och andra hypertensiva tillstånd. Hypertoni är ett annat ord för högt blodtryck och Rooibos te fungerar som en bronkodilator, det vill säga blodtryckssänkare. Roobios te lindrar inte bara andningsförhållanden för personer som dricker teet, utan hjälper även till att sänka blodtrycket. Ett högt blodtryck kan leda till farliga hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Biverkningar av Roobios te

Eftersom rooibos är ett kraftfull te, kan det störa behandlingar för olika tillstånd, inklusive kemoterapi för cancerpatienter. Dessutom har studier visat att Rooibos har vissa östrogena egenskaper,. För personer som är känsliga mot hormoner, eller har en hormonkänslig cancer som exempelvis bröstcancer bör undvika att dricka Roobios te. Även för personer med njur- eller leversjukdomar, kan rooibos vara mer skadligt än användbart. Teet kan användas som en förebyggande åtgärd för dessa tillstånd, men det är viktigt att veta att de inte bör användas som ett botemedel. Konsultera alltid med en läkare innan du lägger till några nya kosttillskott eller drycker i din normala rutin, särskilt något så kraftfullt som rooibos te.

För friska personer är det bara att njuta av Roobios te och bevittna en bättre hälsa!