Pau d’arco te är ett te gjort från den inre barken från träd i släktet Handroanthus. I den här artikeln kommer vi att fokusera på arten Handroanthus impetiginosus, eftersom den dominerar på den internationella marknaden. På engelska är trädet känt som Pink Trumpet Tree, eftersom blommorna är rosa och trumpetformade.
Namnet Pau d’arco betyder ungefär pilbågsgren på portugisiska, och bland ursprungsbefolkningar i Sydamerika där de här träden växer är det vanligt med olika namn som syftar just på trädets lämplighet för pilbågar.
I handeln används Pau d’arco både som namn på träden, på teet gjort av barken och på diverse kosttillskott som också kommer från de här träden.
Köpa Pau d’arco te
Lösviktste
Påste
Varifrån kommer Handroanthus impetiginosus?
Handroanthus impetiginosus växer vilt i Cental- och Sydamerika, från norra Mexiko till norra Argentina.
Eftersom det är ett mycket vackert träd som översållas med rosa trumpetformade blomster under blomsäsongen har det medvetet spridits av människan till många olika delar av världen. Det finns tillexempel många exemplar planterade längs gatorna i staden Bangalore i Indien.

Blommande Handroanthus impetiginosus. Bild av João Medeiros
Att dricka Pau d’arco te
Inom trädets naturliga utbredningsområde i Central- och Sydamerika finns det många exempel på hur innerbarken ingår i folkmediciner, huvudsakligen för att behandla infektioner, feber och magproblem.
Inom folkmedicinen är det vanligt att den inre barken torkas och strimlas innan den används för att göra te. Teet, som görs genom att man kokar den torra strimlade barken, är brunfärgat och har en bitter smak.
Vad är Pau d’arco te bra för?
Lapachol – både farligt och intressant
Lapachol är ett ämne som förekommer naturligt i barken hos H. impetiginosus och flera andra arter i samma släkte. I studier på råttor har ämnet visat sig öka risken för missfall, och det finns också en studie som indikerar att ämnet kan påverka sädesblåsan hos hanråttor.
För mer information om de reproduktiva riskerna med lapachol, se den här studien om råttembryon och den här om hanråttor. Här är också en studie om lapachols förmåga att orsaka mutationer hos råttor.
Samtidigt har det visat sig att lapachol har starka antibiotiska och allmänt desinfekterande egenskaper. Därför finns det förhoppningar om att kunna ta fram utvärtes behandlingar med lapachol som den aktiva ingrediensen.
Lapachol är även antiinflamatoriskt, smärtstillande, och kan döda parasiter som tillhör släktet Trypanosoma.
Beta-lapachone och leukemi
Beta-lapachone (LAPA), ett ämne som förekommer i H. impetiginosus, har visat sig ha en direkt cytotoxisk effekt på mänskliga leukemiceller in vitro och leda till en minskning av telomeras-aktiviteten. Detta är mycket intressant, bland annat eftersom vi sedan tidigare vet att vissa cancerceller uttrycker för mycket telomeras i celler som inte behöver det, och telomeras-aktivitet är kopplad till odödlighet och obegränsad celldelning i de flesta cancerceller. I studien, som publicerades i Journal of Medicinal Food år 2010, orsakade LAPA celldöd hos cancercellerna tack vare minskad telomeras-aktivitet.
Viktigt: I studien kallas trädet inte H. impetiginosus utan man använder sig av det äldre vetenskapliga namnet Tabebuia avellanedae.
Pau d’arco och Helicobacter pylori
Enligt en studie som publicerades år 2006 kan innerbarken hos H. impetiginosus(som i studien kallas för det äldre namnet Tabebuia impetiginosa) motverka bakterien Helicobacter pylori. Detta är en bakterie som har en stark koppling till magsår och kronisk gastritis.
Pau d’arco te mot luftvägsproblem
Inom alternativmedicinen är det inte helt ovanligt att använda Pau d’arco te för att behandla luftvägsproblem, särskilt när de beror på förkylning och influensa. Det finns inte några vetenskapliga studier som stödjer denna behandling. Enligt förespråkarna ska behandlingen fungera genom att ämnen i Pau d’arco teet lösgör slem och föroreningar från luftvägarna, och ökar kroppens förmåga att hosta upp detta.
Eftersom Pau d’arco te har en bitter smak har det börjat dyka upp Pau d’arco piller och kapslar i handeln, för personer som vill åt ämnena i barken utan att behöva dricka teet.
Andra användningsområden
Exampel på andra användningsområden för Pau d’arco te inom alternativmedicinen:
- Allmän stimulering av immunförsvaret
- Som adaptogen
- Behandling av invärtes svampinfektion orsakad av jästsvampar från släktet Candida.
Det finns inte något vetenskapligt stöd för dessa behandlingar, dock är det vetenskapligt bevisat att ämnet lapachol har starka antibiotiska egenskaper och fungerar som disinfektionsmedel. I råttstudier har det dock visat sig vara farligt för reproduktionssystemet. För mer information, se varningen här ovanför.
Värt att notera är att när Pau d’arco te används i den lokala folkmedicinen i trädets naturliga utbredningsområde så rör det sig vanligen om korta behandlingar som syftar till att bota ett akut hälsoproblem, inte långvariga behandlingar med syfte att allmänt stimulera immunförsvaret eller liknande.
Olika namn på samma te
Arten Handroanthus impetiginosus har tidigare varit känd under flera andra vetenskapliga namn, och placerad i andra släkten än Handroanthus, och det är därför vi ibland stöter på benämningar som “Tabebuia te” och “Tecoma te” när vi läser om Pau d’arco te i äldre källor – det är släkten som trädet och dess nära släktingar tidigare har ansetts tillhöra.
I Paraguay, där H. impetiginosus har utsettts till landets nationalträd, kallas det för Lapacho rosado eller Tajy (uttalas Tajo). Det förekommer att Pau d’arco te säljs under namnet Lapacho te även utanför Paraguay.
Ett annat namn som ibland används för Pau d’arco te är Taheebo te.
Om trädet Handroanthus impetiginosus
Vetenskaplig klassificering av Handroanthus impetiginosus
Rike: | Plantae |
Ordning: | Lamiales |
Familj: | Bignoniaceae |
Tribus: | Tecomeae |
Släkte: | Handroanthus |
Art: | Handroanthus impetiginosus |
Exempel på vetenskapliga namn som tidigare använts för den här arten:
- Gelseminum avellanedae (Lorentz ex Griseb.) Kuntze
- Handroanthus avellanedae (Lorentz ex Griseb.) Mattos
- Tabebuia avellanedae Lorentz ex Griseb.
- Tabebuia dugandii Standl.
- Tabebuia impetiginosa (Mart. ex DC.) Standl.
- Tabebuia ipe var. integra (Sprague) Sandwith
- Tabebuia nicaraguensis S.F.Blake
- Tabebuia palmeri Rose
- Tabebuia schunkevigoi D.R.Simpson
- Tecoma adenophylla Bureau & K.Schum. in C.F.P.von Martius & auct. suc. (eds.)
- Tecoma avellanedae (Lorentz ex Griseb.) Speg.
- Tecoma avellanedae var. alba Lillo
- Tecoma impetiginosa Mart. ex DC.
- Tecoma integra (Sprague) Hassl.
- Tecoma ipe f. leucotricha Hassl.
- Tecoma ipe var. integra Sprague
- Tecoma ipe var. integrifolia Hassl.