Oolong te

Oolong te är en sorts te (från plantan Camellia sinensis) vars odixationsgrad är högre än för grönt te men lägre än för svart te. På grund av detta brukar det ibland kallas för halvfermenterat te.

Den kinesiska termen för oolong är 乌龙茶 (wūlóngchá) och på den traditionella kinesiska färgskalan för te kallas oolong för blått te: 青茶 (qingcha). Termen oolong te kom till Europa via den kinesiska termen wūlóng chá som betyder korpsvart drakte.

Att dricka oolong te är särskilt populärt i södra Kina, och oolongte är vanligt förekommande i kinesiska teceremoniner, där man använder extra mycket te och låter det dra kortare tid än vanligt.

Bland de mest berömda oolong teerna är de som produceras i Wuyibergen i norrra Fujianprovinsen. Härifrån kommer till exempel det eftertraktade och dyrbara oolong-teet Da Hong Pao.

oolong te

Framställning

Processen för att framställa oolong te involverar att låta plantmaterialet torka i starkt solsken och oxidera innan det rullas och vrids. Oxidationsgraden varierar rejält mellan olika oolong teer. Spannet är stort och löper hela vägen från oolongteer som är mindre än 10% oxiderade till sådana som är uppemot 85% oxiderade.

Bladen formas vanligen under rullningsprocessen så att de blir till krulliga blad som får förbli långa, eller så viras bladen till små bollar med en liten svans. Det första tillvägagångsättet anses vara mer traditionellt.

Under framställningen av oolong te kan man behöva upprepa vissa stadier en eller flera gånger för att uppnå önskad bruning av bladen.

Processen för framställning av oolongte genom vissning, rullning, formning och eldning påminner mycket om hur man gör svart te.

Särskilda kultivarer

För de flesta oolongteer, särskilt sådana av hög kvalité, används endast vissa särskilda kultivarer av Camellia sinensis som är särskilt framtagna för att passa för just oolong te.

Smak

Smaken varierar stort mellan olika sorters oolongte, precis som det finns många olika smaker inom grupperna svart te och grönt te. Många olika faktorer påverkar det slutliga resultatet, inklusive vilken eller vilka kultivarer som används, var plantan odlas och hur teet behandlas.

Det finns till exempel oolong teer som domineras av söta, fruktiga och honungsliknande smaker, samtidigt som andra oolongteer är betydligt träigare och/eller har en framträdande rostningssmak. Graden av komplexitet i smakpaletten varierar också.

Att tillreda oolong te

oolong

Givetvis kan man tillreda oolong te på flera olika vis, men här kommer en liten nybörjarguide för den som inte har tillrett oolongte tidigare och vill ha lite vägledning.

1. Värm upp vattnet, men låt det inte koka. En temperatur inom spannet 93-96 grader C är idealt.

2. Använd circa 3 gram te per 2 dl vatten.

3. Låt tebladen dra i vattnet i 2-3 minuter innan du serverar teet.

Om oolong teet är av hög kvalité kan man använda samma omgång blad för att göra flera omgångar te. Detta är vanligt inom kinesiska teceremoniner, eftersom teets karaktär förändras med varje tillredning. Ofta gör man åtminstone fem omgångar på samma te, eftersom omgång nummer tre och fyra anses vara allra bäst.

Vid vissa teceremoniner används extra mycket teblad och de får dra i vattnet flera korta stunder (bland så kort som 20 sekunder) istället för en lång sammahängande stund.

Oolong te och fettförbränning

Precis som många andra drycker som innehåller koffein marknadsförs oolong som ett medel för att öka fettförbränningen.

Exakt hur mycket koffein en deciliter färdigt oolongte innehåller beror på flera olika faktorer, bland annat terroir, vilken kultivar som använts, vilka delar av plantan som ingår, när plockningen sker och hur teet har tillrätts.

För personer som inte gillar att dricka te finns det kapslar som innehåller pulveriserat oolong te.

Exempel på oolong teer

Precis som för andra sorters te så brukar oolong teer indelas i olika grupper beroende på ursprung. De viktigaste teproducerande regionerna för oolongte i Kina är Wuyi och Anxi i Fujianprovinsen, Guangdon (Kwantung) vid Sydkinesiska havet, samt det omtvistade öriket Taiwan som i tesammanhang ofta kallas vid sitt gamla namn Formosa.

Oolong teer produceras även utanför Kina, till exempel i Nepal, Thailand, Vietnam, och de indiska regionerna Darjeeling och Assam. Det sker även viss produktion i delar av Afrika, bland annat i Kenya och Tanzania.

Oolong från Anxi

I det förhållandevis lilla området Anxi i Kinas Fujianprovins produceras några av världens mest eftersöka och dyrbara oolong teer. Det är till exempel härifrån som Tie Guan Yin (铁观音) kommer. Namnet Tie Guan Yin betyder ungefär Barmhärtighetens Järngudinna. Detta te är jämförelsevis grönt, med låg oxidationsgrad och säljs vanligen helt orostat.

Andra exempel på oolong te från Anxi:

 • ✔ Huang Jin Gui (黃金桂).
 • ✔ Mao Xie (毛蟹)
 • ✔ Rou Gui (肉桂)
 • ✔ Ruan Zhi (软枝 eller 軟枝)

 

Oolong från Wuyi

Oolong teerna från bergsområdet Wuyi i Kinas Fujianprovins är vanligen mörka, startk oxiderade och rostade.

Begreppet Si Da Ming Cong (四大名樅, Fyra Stora Buskar) syftar till fyra kända oolong te från Wuyi:

 • ✔ Bai Ji Guan (白鸡冠 –Vit tuppkam)
 • ✔ Da Hong Pao (大红袍 –Stor röd talar)
 • ✔ Shui Jin Gui (水金亀 – Gyllene vattensköldpadda)
 • ✔ Tie Luo Han (鉄羅漢 – Järn-Arhat)

Andra exempel på oolong teer från Wuyi är Ban Tian Yao (半天腰, 半天妖 eller 半天夭), Huang Guan Yin (黃觀音), Jin Yao Shi (金钥匙 eller 金鑰匙), Shui Xian eller Shui Hsien (水仙), Qi Lan (奇兰 eller 奇蘭), och Rou Gui (肉桂).

Oolong från Guangdong

Guandong (tidigare Kwantung) är en provins i södra Kina, vid det Sydkinesiska havets kust. I oolonvärdlen är Guangdon är framförallt känt för oolong-teet Dan Cong, som har blivit berömt för sin förmåga att imitera smaken av olika blommor och frukter, bland annat apelsinblomma, ingefärsblomma, mandel och grapefrukt.

Termen Dan Cong (单枞) avsåg ursprungligen Fenix-oolong som plockats från en enda tebuske. Numera är det dock vanligt att te som säljs som Dan Cong kommer från flera olika buskar, särskilt sådan te som ska säljas utanför Kina.

Oolong från Formosa (Taiwan)

Inom tevärlden används ofta det äldre namnet Formosa för teer som odlats i Taiwan. Från Formosa kommer bland annat oolong-teet Dong Ding (凍頂) som många oolongfantaster har på sin favoritlista. Andra exempel på oolongteer från Formosa är Ali Shan (阿里山茶), Dongfang Meiren (東方美人茶) och Lishan (梨山).

 • ✔ Dong Ding, vilket betyder istopp eller frusen bergstopp, odlas på ett berg i området Nantou i centrala Taiwan. Det är ett hårdrullat te med en lätt och karaktäristisk doft.
 • ✔ Ali Shan oolong odlas i området med samma namn i Chiayai, på 1000 – 1400 meters höjd över havet. Bladen skördas endast under en viss period av året då solskenet är riktigt starkt, eftersom teet då blir sötare. Ali Shan te består av stora rullade blad som ser lilagröna ut, och när man tillrett teet är vätskan gyllengul med en fruktig arom.
 • ✔ Lishan oolong odlas nära Lishanberget, på 1000+ meters höjd över havet.
 • ✔ Jin Xuan är ett oolongte som utvecklades i Taiwan på 1980-talet. Det kallas även för mjölkoolong eftersom det har en sådan krämig, len och mjuk smak.

Oolong från Darjeeling, Indien

Darjeeling är det nordligaste distriktet i Västbengalen i Indien, och ligger vid foten av bergskedjan Himalaya. Traditionellt var det huvudsakligen svart te som exporterades från Darjeeling, men på senare år har man även fått igång en stor produktion av grönt te, vitt te och oolong här.

Till skillnad från andra tedistrikt i Indien är Darjeeling inte inriktat på den storbladiga Assam-varianten av teplantan (Camellia sinensis var. assamica) utan här odlas huvudsakligen den småbladiga kinesiska Camellia sinensis var. sinensis.

Oolongen från Darjeeling har hyllats för sin muskatellvinsliknande smak. För att en teodling ska få marknadsföra sitt te som Darjeeling oolong krävs enligt Indisk lag att flera krav uppfylls, bland annat ska höjden över havet vara minst 3000 fot och genomsnittstemperaturen under säsongen måste ligga nom spannet 5 grader C – 20 grader C.

Darjeeling oolong görs av fina blad och knoppar. Efter att ha fått vissna rullas de och värmebehandlas.

Oolong från Assam, Indien

Från den indiska delstaten Assam, som ligger söder om Himalayas östra delar, kommer ett mycket speciellt rökt oolong te som får sin karaktäristiska smak och doft genom att rökas över öppen eld.