Matcha te

Matcha te är ett finmalt grönt pulver gjord på speciellt odlade och bearbetade gröna teblad från växten Camellia sinensis. Vid odling av teplantorna finns två speciella aspekter att ta hänsyn till för att få fram den specifika plantan. Dels behöver de gröna teplantorna till matcha teet odlas och befinna sig på en plats som är skuggad ungefär tre veckor före de skörden. Anledningen till detta är då den skuggade platsen hjälper växten att producera mer klorofyll och koffein som ger teet en mer smakrik karaktär. Denna kombination av kemikalier anses vara anledningen till den lugna energi som människor kan känna av att dricka matcha te. Den pulveriserade formen av matcha tillagas annorlunda från andra mer vanliga teblad eller tepåsar då de löses direkt i en vätska där pulvret blandas tillsammans med vätskan utan att silas bort. Vanligtvis tillagas Matcha te genom att pulvret hälls i vatten och skummande mjölk. En mer ingående förklaring finner du nedan.

Köpa Matcha te

Lösvikt (Pulver)

Att köpa lösviktste har många fördelar.  Att använda lösviktsteer är ofta billigare än att använda påsar och man kan själv bestämma precis hur mycket te du vill använda varje gång du gör te.  Matcha te är mycket finmalet och lösviktste kallas därför normalt för matcha pulver.  Matcha pulver kan också användas som smaksättare i smoothies och bakverk. Hoppa till tepåsar eller direkt till mitt favorit te.

Bra teerOmdömmeBetygKöp hos
Matcha SupremeMatcha supreme lösvikt
RawPowder Matcha Supreme är ett 100% ekologisk mactha te. Detta te har en mycket god smak och är relativt billigt. Ett mycket bra val om du vill pröva att göra eget te (eller smoothies) from matcha pulver.
Billigt
köp här
Renee Voltaire Renee Voltaire matcha te
Renee Voltaire Matcha te pulver är ett mycket högkvalitativ te som tyvärr är relativt dyrt. Detta är det givna valet för den som gillar matcha te och vill ha det bästa.
Mycket hög kvalitet
köp här
Superfruit matcha te Bäst i test
Superfruit Matcha är ett annat högkvalitativt ekologiskt te. Superfruit är kända för sina bra produkter och detta te är inget undantag. köp här

Tepåsar

Att använda tepåsar är mycket enkelt och ett bra val om man vill kunna ta en påse från hyllan och snabbt brygga sig en kopp te.

Ekologiska påsteOmdömmeBetygKöp hos
matcha mint
Jag älskar detta te. Smaken av matcha och mint tillsammans är mycket god. Som ett nyttigt godis. Jag rekommenderar varmt att du prövar detta te. Det är mitt favorit te.
Mycket gott
köp här
Pukka supreme matcha te
Pukka Supreme Matcha grönt te är ett mycket gott påste gjort på matcha. Detta te har ren smak av matcha utan andra smaksättare. Mycket gott för den som gillar matcha
God matcha smak
köp här
Pukka lean matcha
Ett annat mycket gott Matcha te från Pukka. Detta te innehåller vid sidan av matcha även olika örter valda för att hjälpa till med matsmältningen. Gott och nyttigt.
Bra för magen
köp här
pukka clean green - bäst i test grönt te
Ett nyttigt te som innehåller både matcha och ginseng. Mycket gott och hälsosamt. köp här
Pukka clean matcha
Ett matcha te som innehåller en liten twist av citron. Ett mycket gott te med en delikat smak. Givetvis är teet ekologisk och fair trade. köp här

 

Tillaga matcha-te

Det här behöver dumatcha te

 • ✔ En Foamer eller en bambuvisp
 • ✔ Sil
 • ✔ Doseringssked
 • ✔ Skål

 

Så gör du

 • ✔ Lägg 1 sked tepulver i silen och pressa ner det i skålen med hjälp av skeden.
 • ✔ Fyll halva skålen med kokande vatten och kyl till 70–80 grader.
 • ✔ Luta skålen lite och vispa tills det bildas ett skum överst.
 • ✔ Njut av din goda kopp te.

 

Hälsfördelar med att dricka Matcha te

 • ✔ Innehåller stora mängder antioxidanter och näringsämnen, hela 137 ggr mer antioxidanter än i vanliga gröna teer. ORAC, ett mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1 400 enheter per gram matcha-te, jämfört med exempelvis svenska blåbär som ligger på 93 per gram eller gojibären – som ligger på 253.
 • ✔ Tillhandahåller vitamin C, selen, krom, zink och magnesium
 • ✔ Har en naturligt avgiftande effekt på kroppen
 • ✔ Ökar ämnesomsättningen
 • ✔ Har en lugnande effekt för sinnet
 • ✔ Stressreducerande
 • ✔ Verkar uppiggande
 • ✔ Rik på fibrer, klorofyll och vitaminer
 • ✔ Stabiliserar kolesterol- och blodsockernivån i kroppen
 • ✔ Har en stärkande effekt på immunförsvaret
 • ✔ Förbättrar koncentrationsförmågan

 

Lugn och ro med matcha

matcha i glas

Det kan låta motsägelsefullt att Matcha har en lugnande effekt eftersom den innehåller koffein. Men förklaringen är att Matcha te innehåller aminosyran L-theanin, som tränger igenom blod-hjärnbarken och bidrar till att du känner dig lugn och avslappnad, och får en känsla av ett bättre välbefinnande.

En enklare förklaring är att koffeinet piggar upp och L-theanin ger ett lugn. Tack vare den här kombinationen blir kroppen mer tålig mot stress, då man kan hålla kvar lugnet längre och på så vis hitta fokus och koncentration.

Matcha te är nyttigt och väldigt många som börjar med matcha fortsätter att dricka det eftersom det ger en skön stund av välbefinnande och hälsa.

Bevara balansen och ditt välbefinnande med Matcha

Matcha te innehåller den kraftfulla antioxidanten katekiner (potenta antioxidanter). Katekinet vid namn epigallokatekingallat (EGCG) som finns i matcha anses även ha egenskaper som verkar förebyggande för cancer. Detta är inte vetenskapligt bevisat men personer som konsumerar EGCG har i mycket sällsynta fall drabbats av cancer. EGCG verkar genom att det stoppar de fria radikalerna som kommer från exempelvis uv-stråling och olika kemikalier som i normala fall skadar kroppens celler. Matcha te innehåller hela 60% av katekinarten EGCG. Därav rekommenderas det att få i sig en daglig dos av matcha, eftersom det kommer bidrar till att återställa och bevara kroppens naturliga balans och välbefinnande.

Sänk blodsockerhalten, stärk lever och njurar med Matcha

Matcha innehåller en form av antioxidanter som kallas polyfenoler. Matcha innehåller även 137 ggr mer polyenoler (vilket motsvarar 10 koppar) än 1 kopp vanligt grönt te. Det har gjorts en studie på råttor med typ 2-diabetes som intagit matcha varje dag. Resultatet visade på en skyddande effekt på lever och njursystemet om man intar Matcha te vare dag. En annan studie visade på att personer som dricker matcha under en längre period har 33 % lägre chans att drabbas av typ 2-diabetes. Detta eftersom teet hjälper till att sänka blodsockerhalten i kroppen.

Viktigt att tänka på när det gäller Matcha

Välj rätt kvalitet. Det finns i många olika klasser på Matcha te, allt från food grade (ingredient grade), top grade eller ceremony grade – ju finare teet är ju dyrare är priset. Vart teet är odlat är även fördelaktigt att tänka på. Att välja ett te odlat och framställt i områdena Uji/Kyoto och Nishio är att föredra då de rankas som bland de bästa, samt att färgen på ditt Matcha te ska vara kraftigt smaragdgrön. En annan färg kan tyda på sämre kvalité eller att teet innehåller andra ingredienser. Förvara teet väl tillslutet och gärna i ett kylskåp tills det har öppnats. Efter första användningen förvarar du teet på ett mörkt och svalt ställe. (denna gång inte i kylskåp)

Matcha har en kort hållbarhet och en öppnad förpackning bör förbrukas inom några veckor. Samt tänk på att det gröna teet inte blandas ed vatten varmare än 70-80 grader. En högre temperaturer ger teet en bitter smak, samt kan förstöra de nyttiga antioxidanterna.

Akta dig för sötade varianter…

Matcha har en intensiv, spenatliknande och smörig smak. Vissa tillverkare använder sig av sötningsmedel för att mildra den speciella smaken. Det här är anledningen till varför det säljs matchamixer som mer påminner om chokladpulver med ett högt sockerinnehåll. De mixade varianterna är ofta även betydligt billigare. Om du vill ha bra kvalitet satsa på en dyrare Matcha.

Matcha har blivit trendigt

matcha glass och bakverk

Matcha har länge varit mycket populärt i Japan och används som smaksättare i allt från glass och mjukglass till olika bakverk. Det finns t.o.m en mycket god matcha KitKat

Den traditionella japanska teceremonin koncentrerar sig på att förbereda, servera och dricka Matcha som varmt te och förkroppsligar en meditativ andlig stil. I modern tid har matcha också kommit att användas för att smaka och färga livsmedel som mochi och soba nudlar, grönt te glass och matcha lattes. Matcha har även blivit vanligt att används i bakverk, glass och sötsaker av olika slag. Intresset för matcha har ökat enormt även utanför Japan de senaste åren och det är nu trendigt att använda Matcha,med anledning till de många hälsofördelarna. Bland annat ser man det ökade intresset för Matcha i New York då flera Matcha Latte-barer har öppnats och i Sverige går det att läsa hälsobloggar och tidningar som skriver om de nyttiga effekterna kroppen får genom att använda hälsodrycken Matcha te.

Eftersom matcha te har blivit så populärt så har det blivit vanligt att vissa skönhetsprodukter såsom ansiktskrämer och ansiktsmasker anger att de innehåller matcha. En ansiktsmask som innehåller matcha har exempelvis samma verkan som en mask som anger att den innehåller grönt te men är ofta betydligt dyrare.  Välj en skönhetsprodukt som innehåller grönt te istället