Marockanskt myntate

Marockanskt myntate tillreds av grönt te, färska blad av grönmynta, socker och kokande vatten. Det kallas även för Maghrebiskt myntate eftersom det är starkt förknippat med regionen Maghreb i västra Nordafrika, en region som förutom Marocko även inkluderar andra länder i området. Grönmynta odlas (Mentha spicata) odlas i Maghreb och kallas där nana.

Marockanskt myntate serveras alltid varmt i teglas och dricks året runt. I Maghreb är det mycket vanligt att gäster serveras myntate som en vänskaplig gest, och då brukar man följa vissa ritualer vid tillredningen. Till exempel är det vanligast att familjens manliga överhuvud tillreder drycken och serverar minst tre omgångar.

I Marocko är det inte helt ovanligt att tillsätta ytterligare ingredienser till drycken, såsom apelsinblomsvatten, blommor och kryddväxter. Under kyliga perioder uppskattas Polejmynta (Mentha pulegium) och malört (Artemisia absinthium) som anses vara värmande.

 

Tillredning

Det finns väldigt många olika recept och tekniker för att tillreda Marockanskt myntate, men de flesta håller med om att grundingredienserna är kokande vatten, grönt te, färska blad av grönmynta och socker. I Asien tillreds grönt te vanligen med vatten som är varmt men inte kokande (för att undvika bitter smak) men i Maghreb har man inget emot att använda kokande vatten.

Marockanskt myntate tillreds i en kanna, och medan man dricker första omgången te får ingredienserna ligga kvar och dra i det återstående vattnet. Nästa omgång blir därför starkare och tredje omgången mycket stark och bitter.

Det finns ett lokalt talesatt som i översättning blir ungefär:

Det första glaset är milt som livet.

Det andra glaset är starkt som kärleken.

Det tredje glaset är bittert som döden.

Ett exempel på hur man kan tillreda marockanskt myntate

  1. Koka upp en halvliter vatten i en kastrull.
  2. Lägg två teskedar torkat grönt te i en tekannan och slå över det kokande vattnet. Låt det dra i minst en kvart.
  3. Rör inte om, utan häll bara drycken genom en tesil ned i kastrullen för att filtrera bort tebladen.
  4. Tillsätt socker, efter behag. En vanlig dos är 5 teskedar för en halvliter vatten.
  5. Koka upp drycken i kastrullen över medelstark värme.
  6. Lägg färska grönmyntablad i tekannan och häll över drycken.
  7. Servera i teglass.

Om grönt te

Grönt te är en av flera olika sorters te som görs av delar av tebusken Camellia sinensis. För grönt te används blad och knoppar. Jämfört med svart te och oolong te får grönt te inte genomgå en lika lång oxideringsprocess.

Grönt te av typen Gunpowder introducerades i Nordafrika av britterna under 1700-talet och importen för brittiskt bruk fortsatte under 1800-talet, framförallt till Marocko och Algeriet.

Om grönmynta

Grönmynta (Mentha spicata) tros ha sitt ursprung i Europa och delar av Asien, men odlas sedan mycket lång tid tillbaka även i andra områden. Den grönmynta som odlas i Maghreb kallas nana.

Grönmynta används för både mat och dryck, och även i andra produkter, till exempel tandkräm och munvatten.

Grönmynta går bra att odla i Sverige och kan odlas på friland under den varma säsongen. I stora delar av landet går den att odla utomhus maj-september, men lokala variationer spelar förstås roll. Förkultivera gärna inomhus i februari-mars och plantera ut när det är säkert om du vill komma igång tidigt under säsongen.

Förutom friland trivs grönmyntan också i kruka. En fördel med krukodling är att man kan odla både inomhus och utomhus, och med hjälp av inomhusodling kan man ha tillgång till sin egen hemodlade grönmynta för örtte året runt.