Kusmi te

Teblandningarna från Kusmi är berömda för att alltid vara fantastiskt välbalanserade, och det är inte någon slump att Kusmi varit en favorit bland teentusiaster ända sedan 1800-talet. Kusmi är även kända för att sälja de flesta av sina teer i väldigt vackra metallburkar, som är gjorda för att sparas och återanvändas, och som verkligen pryder sin plats i hemmet.

Kusmi Tea är ett anrikt teföretag som varit igång ända sedan 1867, då det grundades av Pavel Kousmichoff i Sankt Petersburg, som på den tiden var Rysslands huvudstad. I samband med den ryska revolutionen flyttade företaget till Paris, där dess huvudkontor fortfarande ligger. Kusmi Tea har 80 stycken tebutiker, varav 60 stycken ligger i Frankrike. Deras te exporteras till ungefär tre dussin länder runt om i världen. Sedan år 2003 är Kusmi Tea en del av Groupe Orientis.

Kusmi te

Exempel på populära teblandningar från Kusmi:

Kusmi Anastasia

En slags Earl Grey, som förutom svart te och bergamott även har smak av citron, lime och apelsinblommor.

Kusmi Tsarevna

Ett svart te med ingefära, kardemummafrön, kanel, lakritrot, apelsinskal och anisfrön.

Kusmi St. Petersburg

En rysk Earl Grey som förutom bergamott även är smaksatt med kola och röda bär. Bryggs vanligen riktigt starkt och serveras med en skvätt mjölk i.

Kusmi Løv Organic

En ekologisk teblandning som kombinerar både grönt te, vitt te och rooibos med smak av aprikos, ananas, persika och mango. Serveras varmt eller iskallt. Ekologisk certifiering från ECOCERT och USDA.

Kusmi Aqua Exotica

Ett koffeinfritt örtte som kan drickas varmt eller kallt. Innehåller bland annat hibiskus och äpple som smaksatts med drakfrukt och mango.

kusmi te detox

Bakgrund

Kusmi Tea har fått sitt namn efter sin grundare Pavel Kousmichoff, som blott 14 år gammal flyttade från den ryska landsbyggden för att arbeta som budpojke för en tehandlare i Sankt Petersburg. Han avancerade så småningom från budpojke och fick börja blanda till olika teblandningar för sin arbetsgivare.

När Kousmichoff gifte sig år 1867 fick han ett litet tehus i bröllopspresent av tehandlaren, och kunde på så vis starta upp en egen verksamhet. Tehuset blev en stor succé, och på 1880-talet hade te från Kousmichoff hunnit bli en favorit hos den ryska överklassen. Till och med den ryske tsaren ville ha teblandningar från Kousmichoff.

Verksamheten utökades gradvis, och vid början av 1900-talet hade Kousmichoff av circa tio stycken tehus. Sonen Vyatcheslav växte upp i familjeföretaget, och år 1907 tog han ett stort kliv genom att etablera en tebutik utanför Ryssland – på Queen Victoria Street i London. Året därpå blev han ansvarig för hela företaget Kousmichoffs i och med att hans far avled.

Kousmichoffs teföretag blomstrade även under Vyatcheslavs ledarskap, och år 1917, då den ryska revolutionen utbröt, hade Kusmi Tea över 50 tehus i Ryssland och var representerade i de flesta större städer i landet. Revolutionen fick familjen att fly till Frankrike, där de öppnade en butik på 75 Avenue Niel i Paris. Denna butik finns fortfarande kvar och går att besöka för den som har vägarna förbi den franska huvudstaden. I samband med att de lämnade Ryssland ändrade familjen sitt varumärke till det kortare Kusmi Tea.