Kamomillte

Te har olika hälsofrämjande egenskaper och Kamomillte är mest känd för sina rogivande egenskaper. Kamomill, Chamomilla recutita är en av landets äldsta och mest kända läkeörter och har använts för medicinskt bruk sen antiken. Kamomill är även en av de äldsta, mest utbredda och väldokumenterade medicinalväxter runt om i världen och har rekommenderats för en mängd olika läkande egenskaper. Kamomill går även att hitta i praktiskt taget hela Sverige. Vid tillagning av Kamomillte används blombladen, som även har en rad hälsosamma effekter. Utvärtes används den för olika sköljningar, vid omslag och aromatiska bad och för inhalation för att vidga luftvägarna. Kamomillte innehåller eteriska oljor som ska ha en avslappnande verkan på kroppen genom att de bland annat lugnar nervsystemet, dämpa oro och, sägs det, lindra sömnproblem.

Om du vill få tag på kamomillte kan du antingen köpa det som färdig produkt i välsorterade mataffärer och hälsobutiker. Det är även lätt att odla kamomill hemma. Blommorna torkas sedan och på dem gör du ditt kamomillte.

Köpa Kamomillte

Lösviktste

LösviktsteOmdömmeBetygKöp hos
Ekologisk kamomillte på lösvikt
Ett mycket högkvalitativt kamomillte som smaker gott och är relativt billigt. Teet innehåller relativt hela torkade kamomillblommor vilket får teet att kännas mycket fräscht. Rekommenderas
Bäst i test
köp här
örtagubbens kamomillte
Örtagubben är känd för bra örtte och detta te är inget undantag. Teet håller hög kvalitet och är mycket gott. köp här
bra billigt kamomill te
Ett bra billigt kamomillte från en välkänd tillverkare. Teet är handrensat för att garanterat att det är rent från andra örter.
Billigt
köp här

Tepåsar

TepåsarOmdömmeBetygKöp hos
Pukka kamomillte
Ett gott kamomillte från välkända Pukka. Ett mycket bra val för den som vill ha ett kamomillte i påsar. köp här
Salus kamomillte i påse
Salus kamomill-te är ett gott och billigt påste. Finns även som lösviktste vilket är billigare att göra te på än vad påsarna är. köp här
PUKKA LOVE
Pukka love är ett intressant te med smak av kamomill, lavender och rosor. köp här

Om du vill odla Kamomill hemma

KamomillteOdling: Odla i kruka. De trivs bäst i ett soligt läge och med lätt och genomsläpplig jord. Blommar mellan Juni- September.

Växtbeskrivning: En ettåriga växt med tunnflikiga blad som liknar baldersbrå till utseendet. Växten blir ca: 50 cm hög och de vita blommorna är väldoftande. Den gula blomknappen är ihålig till utseendet.

Användning: Blommorna plockas av när de är fullt utslagna. Både blommor och bladen går att torka och användas i doftkuddar och potpurrier. Blommorna används för att tillaga kamomillte.

Tillagning av Kamomillte: Koka upp en tekopp vatten med 1 tsk torkade blommor. Sila bort bladen , låt teet dra några minuter innan det avnjuts.

Hälsofördelar med att dricka Kamomillte

Det finns många hälsofördelar med att dricka Kamomillte. Nedan finner ni några av fördelarna:

Förkylningar och influensa

En av de populäraste fördelarna med kamomillte är att dricka det för att bota förkylningar och influensor. När du dricker Kamomillte kommer att få dig att må bättre, få ett stärk immunförsvar och dess antibakteriella egenskaper hjälper dig att bli frisk mycket snabbare.

Hjälper till vid matsmältningsproblem

En annan vanlig anledning till att människor dricker Kamomillte är eftersom det lindrar många olika tillstånd i matsmältningssystemet. Örten är dels användbar för att lugna tarmkolik och som smärtlindring vid från gastrit, kräkningar och illamående. Teet verkar genom att den gör att tarmmusklerna blir avslappnade och genom att hjälpa till kroppen att minska inflammation i de gastrointestinala vävnaderna. När du dricker blir kroppen av med gasbildning samtidigt som du minskar saltsyran och riskerna att drabbas av matsmältningsproblem vid måltider.

Hudbehandling

Kamomill har antioxidant, antimikrobiella och anti-inflammatoriska egenskaper. Kamomill kan förutom te även användas som en naturlig hudvård. Du kan använda kamomill som ett naturlig ansiktsvatten. Kamomill minskar även irritation i huden och genom att smörja kamomill på huden kan klåda och utslag lindras. Kamomill hjälper även att påskynda läkningsprocessen av akne ärr, acne, brännskador och mindre sårskador. För den som vill använda Kamomill för att få huden att se yngre ut kan smörja in lite å huden vare dag och märka att huden får näring och ser yngre tack vare dess antioxidativa egenskaper.

Mörka ringarna runt ögonen

Kamomillteets påsar går utmärkt att använda för att ta bort mörka ringar runt och under ögonen. Ta de använda tepåsarna, låt dem svalna och lägg dem sedan på ögonen i några minuter. Om de är kalla kan de även dämpa svullna ögon. Lägg in tepåsarna en stund i kylen för att få bästa effekt.

Mens smärtor

Kamomillte kan lindra menstruella smärtor. Att dricka en kopp kamomillte får dig att kan slappna av i musklerna vid livmodern och på så sätt hindra dem från de kramper som kan uppstå under en mensperiod. Ju mer kamomillte man dricker desto får i dig desto bättre smärtlindring kommer du känna. Kamomill hjälper även till att reglera de kvinnliga hormonerna och menscykel.

Hjälper dig att sova bättre och lindrar ångest

En av de populära fördelarna med kamomillte är att det kan hjälpa personer att sova bättre, både gällande insomning och sömnen överlag under hela natten. Kamomill har en naturligt lugnande effekt. Drick en en kopp varmt kamomillte innan läggdags och det kommer hjälpa dig att koppla av och du kommer sova bättre. Genom att dricka kamomillte kan du gradvis även lindra symptomen som associeras med ångest, stress, nervositet och depression. Du kan börja använda det för att lindra nervositet och sömnlöshet.

kamomill

Biverkningar

Tänk på att dricka lagom mängder av kamomillte. För gravida kvinnor eller om du har problem med hjärtat ska du vara försiktig med vissa typer av te, så kolla gärna med din barnmorska/läkare innan du börjar dricka teet. Är man allergisk mot korgblommiga växter ska man inte använda kamomill.