Kahwah

Kahwah är en dryck där grundingredienserna är grönt te och saffran. Den är hemmahörandes i Kashmir, Malabarkusten och Sahyadribergen i västra Indien varifrån den har spritt sig till flera andra delar av Asien. Det te som används är ofta grönt te från Kangra i Himachal Pradesh, efterom detta distrikt har en stark tradition av att sälja te inom den här regionen.

Kahwah är en lyxig dryck som vanligen bara serveras vid firanden och andra speciella tillfällen, till exempel när man har gäster. Drycken dricks vanligen ur små, grunda koppar.

Saffran utvinns från pistillmärken som skördas ur saffranskrokusen, och det går åt ungefär 100 000 – 150 000 krokusar för att utvinna ett kilogram torkad saffran. Saffranskrokusen (Crocus sativus) förekommer inte som vildväxande och plantan är steril. Den närmaste vilda släktingen är arten vild saffranskrokus (Crocus cartwrightianus).

Tillredning

  1. Grönt te kokas ihop med saffran, vanligen sådant som odlats i Kashmir. Det är vanligt att också tillsätta andra kryddor, framförallt kanelbark och hela kardemummakapslar.
  2. Drycken sötas med socker eller honung.
  3. Servera kahwah med krossad mandel eller krossade valnötter.
  4. Mjölk brukar bara tillsättas när man ger kahwah till åldringar och sjuka.

Traditionellt har man använt en samovar av koppar för att tillreda kahwah.

Bakgrund

Hur och när kahwah uppstod vet vi inte, men Kashmir var en viktig hub för en av de uråldriga historiska handelsvägarna för kryddor och det är möjligt att drycken uppstod där och sedan spred sig söder ut längs västkusten.

Enligt en teori brukade man dricka den här typen av dryck i Yarkandalen under när både den och vad som idag är norra Indien var en del av Kushanimperiet, och Kahwah ska ha spridit sig från Yarkandalen till Kashmir under den perioden.

Saffran har odlats i Kashmir sedan långt tillbaka, och de första saffranodlingarna här tros ha startats av migranter från Centralasien under seklet innan år 0.

Saffran från regionen Jammu & Kashmir

I regionen Jammu & Kashmir i norra Indien odlas saffran högt uppe i bergen, ända upp till 1600-1800 meters höjd. Att saffran odlas så högt upp är mycket ovanligt om vi ser till den globala saffransodlingen, och många saffransentusiaster anser att den höga höjden och miljön där har en positiv påverkan på saffranets kvalité. Internationellt brukar saffran från Jammu & Kashmir säljas under termen Kashmir Saffron eller Kashmiri Saffron.

Tre olika sorters saffran tillhandahålls från producenterna i Jammu & Kashmir:

  • Mongra Saffron. Pistillmärkena separeras från krokusblomman, läggs för att soltorka och processas sedan enligt den traditionella metoden.
  • Lacha Saffron. Här separeras pistillmärkena från krokusblomman och torkas utan någon ytterligare behandling. När man köper dem är de löst packade i en lufttät behållare.
  • Guchii Saffron. Pistillmärkena separeras från krokusblomman och torkas utan någon ytterligare behandling. När man köper dem ligger i ett knippe som bundits samman med tråd.