Johannesört te

Johannesört te görs på Äkta johannesört (Hypericum perforatum), en ört som växer vild i stora delar av Europa, västra Asien och en bit av nordvästa Afrika. Arten har av människan introducerats även till andra delar av världen, bland annat Nordamerika, Chile, Parguay, Uruguay, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

Som naturläkemedel säljs Johannesört te som ett medel mot lättare nedstämdhet och lindriga oroskänslor.

Dosering av johannesörts te

En vanlig dosering för vuxna är en kopp (1,5 dl) Johannesört te varje morgon och kväll. Om man använder torkad Johannesört räcker mindre än 2 gram till en hel kopp.

Tänk på att johannesört kan behöva dra längre än vanligt te, uppemot 10 minuter för torkad och finfördelad johannesört.

Köpa johannesörts te

Bästa Johannesört teOmdömmeBetygKöp hos
Bäst i test Johannesört te
Salus Johannesört te är ett mycke gott Johannesört te. Teet håller mycket hög kvalitet och innehåller 100 % torkad johannesört (Hypericum perforatum).
Bäst i test
Rekommenderas
köp här

Örten

Äkta johannesört (Hypericum perforatum) är en flerårig växt där de längsta exemplaren är uppemot 70 cm långa.

Bladen är tätt punkterade av genomskinliga körtelprickar, vilket har gett upphov till det vetenskapliga namnet perforatum – bladen ser ut att vara perforerade när man håller upp dem mot ljuset.

Blomningen sker under högsommaren en den tidiga hösten, från juli till september. Blommorna, som är gula, sitter i yviga knippen i stjälkens topp.

Hypericum perforatum - Johannesört

För att kontrollera om det rör sig om Äkta johannesört (H. perforatum) eller fyrkantig johannesört (H. Maculatum), ta en titt på de längsgående åsarna på stjälken. Äkta johannesört har två sådana åsar, medan fyrkantig johannesört har fyra stycken. Den fyrkantiga johannesörten har inte heller någon ”perforering” av bladen.

 Johannesört Biverkningar

Risk för interaktion med läkemedel

Johannesört te kan interagera med andra läkemedel, både receptfria och receptbelagda, så det är viktigt att konsultera en läkare innan man använder sig av Johannesört te samtidigt som läkemedel.

Risken för biverkningar ökar till exempel om man kombinerar johannesört med antidepressiva läkemedel av typen serotoninåterupptagshämmare och/eller triptaner mot migrän.

Johannesört påverkar läkemedelsnedbrytande CYP-enzymer i levern och kan därför minska verkningsgraden för vissa läkemedelsbehandlingar, inklusive p-piller, bromsmediciner mot HIV, epilepsiläkemedel, och läkemedelsbehandling som är avseddd att motverka avstötning efter en transplantation.

P-piller

Drick inte Johannesört te om du använder dig av p-piller. Johannesört kan som nämt ovan minska verkningsgraden hos vissa läkemedel såsom p-piller.  Johannesört i te eller i tabletter kan därför leda till oönskade graviditeter trots användande av p-piller.  Risken för detta är relativt liten men inte värd att ta.  Vi rekommenderar att du helt undviker Johannesört om du förlitar dig på p-piller som preventivmedel.

Ökad solkänslighet

Intag av johannesört kan göra dig extra solkänslig (fotosensibilisering), så intensiv UV-bestrålning bör undvikas. Från ljushyade personer har kraftiga solskador rapporterats.

Försämrad reaktionsförmåga

Johannesört kan försämra din reaktionsförmåga, vilket kan vara farligt i situationer där snabb reaktionsförmåga är nödvändig, såsom bilkörning.

Andra biverkningar

Exempel på ganska vanliga biverkningar är besvär från mage/tarm, hudreaktioner, ökad trötthet och ökad rastlöshet.

Johannesört inom religion och folkmedicin

Johannesört te och medicinalväxt

Fördrivning av onda andar

Släktet Hypericum, som Äkta Johannesört tillhör, har fått sitt namn från en kombination av de grekiska orden hyper och eikon som betyder över och bild. Detta beror på att man i gamla tider trodde att man kunde fördriva onda andar genom att avbilda den eller det som skulle renas och sedan hänga kvistar av johannesört ovanför bilden.

Det är också därför johannesört i gamla texten ibland omnämns som Fuga Dæmonum, det vill säga demonernas flykt/fördrivning. I svenskan har detta gett upphov till att örterna i släktet kallats för bland annat djävulsflykt och satansflykt.

Varför heter det johannesört?

Krossade blomkroppar av johannesört ger en blodröd saft, vilket är varför örten har kallats för mannablod (mansblod) i delar av Sverige. Detta är också hur kopplingen till Johannes – det vill säga Johannes Döparen i bibeln – har uppstått. I bibeln berättas det om hur Johannes Döparen halshuggs och blodet droppar ned.

Eventuellt finns det också en koppling med midsommarafton. Inom europeisk folktro är det många läkeväxter som anses extra potenta på midsommarafton (sommarsolståndet) och därför bör plockas just då. Efter kristendommens införande blev midsommarafton officiellt ett firande av Johannes Döparens födelsedag. Det är möjligt att kopplingen mellan en ört man skördar på midsommarafton + den blodröda saften + att midsommarafton är Johannesdagen gav upphov till att man började kalla örten Johannesört.

Det engelska namnet för Hypericum perforatum är Common St. John’s worth, så även där finns kopplingen till Johannes döparen (som kallas John the Baptist på engelska). Samma koppling återfinns i många andra europeiska språk, till exempel Hierba de San Juan på spanska, Erba di San Giovanni på italienska, och Sint-janskruid på nederländska.

Övrigt

Johannesört som brännvinskrydda

I Sverige är det vanligt att plocka johannesört och använda örten som brännvinskrydda. Det röda färgämnet gör drycken röd.

Det vetenskapliga namnet Hypericum perforatum har förvanskats till hirkum pirkum, ett folkligt namn på brännvin kryddat med johannesörtsblommor.

I svenskan förekommer också uttrycket ”att vara pirum” vilket innebär att vara berusad av johannesörtsbrännvin.

Färgämne

Det röda färgämnet kan användas vid färgning av tyg.