I Kina finns en lång tradition av att smaksätta grönt te med jasminblommor från Jasminum officinale, en jasminart som växer vild eller förvildad i västra Kina. Numera förekommer också jasminte i handeln som smaksatts med Arabisk jasmin (Jasminum sambad) istället.
Bland smaksatta teer i Kina är jasminte ett av de allra vanligaste, och kinesiskan har två olika namn för det: mòlìhuā chá och xiāng piàn. Klassiskt kinesiskt jasminte är mycket väldoftande och har en
sötaktig smak som inte är överväldigande. De äldsta beläggen för jasminte i Kina kommer från 400-talet e Kr. Jasminte produceras idag i många olika delar av Kina, men Fujianprovinsen har rykte om sig att göra det allra bästa.
Jasmin – och i förlängningen jasminte – har starka symboliska betydelser i den kinesiska kulturen där den bland annat står för evig kärlek. Värt att veta är också att jasmin ses som en helig växt av många Buddhister, och jasminblommor förekommer ofta i Buddhistisk konst både i och utanför Asien.
Svart jasminte och vitt jasminte
I Kina har man av tradition huvudsakligen använt grönt te för att göra jasminte, men numera är
också svart jasminte populärt runt om i världen och säljs i många välsorterade tebutiker.
Jasminte gjort på vitt te existerar också, men är mycket mer ovanligt.
Att göra jasminte
Tebladen för det gröna teet skördas under den tidiga våren, men teet måste sedan förvaras till sensommaren för det är först då som jasminen blommar.
Jasminblommorna plockas på morgonen, då blommorna är stängda, och förvaras svalt tills natten kommer.
De två vanligaste metoderna för att göra jasminte:
- Te och jasminblommor varvas i lager, ungefär som när man gör en tårta.
- Te och jasminblommor blandas ihop.
Jasminblommorna behöver vara i teet i minst fyra timmar för att teet ska absorbera tillräckligt av smak och doft från blommorna. Vissa tillverkare upprepar den här processen flera gånger om för att skapa jasminte av högre kvalité med starkare jasmintoner. Att bara låta teet ligga länge ihop med jasminblommor är inte en bra metod, eftersom teet absorberar fukt från blommorna och blir dåligt om man inte låter det torka ut mellan varje omgång.
Jasminte från Fuzhou
Som nämnts ovan är Kinas Fujianprovins berömd för sitt högkvalitativa jasminte, och många konnässörer köper sitt te från den här delen av landet. Centrum för handeln med jasminte i Fujian är provinshuvudstaden Fuzhou, som ligger på floden Mins norra flodbank. Jasminte är stadens officiella dryck och jasminblomman är givetvis Fuzhous officiella blomma. Redan under Songdynastin (960-1127 e Kr) kallades Fuxhou för Jasminstaden i Kina, och enligt traditionen var det just här man började göra jasminte.
Fuzhou ligger nere vid floden men är omgärdad av bergssluttningar där jasminerna trivs. Klimatet är förhållandevis milt, det regnar mycket och skillnaden mellan dagtemperatur och nattemperatur är tillräckligt stor för att jasminerna ska blomma rikligt. Samtidigt fungerar förhållandena här bra för att odla te, så Fuzhou kan använda både lokalodlat te och lokalodlade jasminblommor i sin produktion. Jasminbuskarna planteras nära vattendrag, medan tebuskarna trivs bäst på sluttningarna cirka 600-1000 meter över havet.