Detox te

Vad är detox te ?

detox te
Människan blir både medvetet och omedvetet utsatta för toxiner. Dessa toxiner är mycket skadligt för kroppen och vi behöver göra oss av med dem då och då för att ladda om med en frisk och ren kopp. Människan får dels i sig Toxinerna genom mat man äter, eftersom maten framförallt onyttig sådan kan innehålla mängder av giftiga ämnen. Ämnena har tillkommit via bekämpningsmedel eller andra tillsatser och kommer genom maten in i våra kroppar. Andra sätt att få i sig toxiner är genom att vistas i smutsiga miljöer, exempelvis i miljöer med mycket avgaser. Hur mycket avgaser man blir utsatt för eller om man röker eller vistas mycket bland folk som röker etc. så får man i sig toxiner från den yttre miljöpåverkan.

För att bli av med gifterna kroppen samlat på sig kan man genomföra en Detox-kur. Detox är en form av avgiftning på kroppen och kommer från det engelska ordet ”detoxification”. Genom att genomgå en detox-kur sätter man igång kroppen i arbete för att bli av med gifterna. En Detox-kur kan genomförs på olika sätt. Dels går det att gör en så kallad vattenfasta vanligtvis under en två veckors period. Genom att dricka mycket vatten och lite mat rensas kroppen på det här viset ut gifterna. Nackdelen med en vattenfasta är att an vanligen blir orkeslös, får brist på energi och på så vis även tappar motivationen att slutföra kuren. Ett annat sätt att genomföra en detox- kur är genom att dricka Detox-te.

Köpa detox te

Nedan hittar du några bra färdigblandade detox teer. De innehåller en blandning av olika örter som alla på olika sätt kan hjälpa till att rensa kroppen från gifter.

Bästa detox teOmdömeBetygKöp hos
Bäst i test detox te
Healthwell detox te är ett mycket bra och prisvärt detox te. Detta te innehåller en lång rad olika örter som är kända för sina positiva effekter såsom spenat, maskros, mjölon, grönt te och nässla. Teet är gott, särskillt med lite citron och är helt koffeinfritt. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att få svårt att sova om du dricket teet innan du går och lägger dig.

Observera att detta te har en unik smak som inte är för alla. Om du föredrar ett mer lättdrucket te rekommenderar jag att du tittar på Nordic superfood detod te nedan.

Bäst i test
Rekommenderas
köp här
nordic superfood detox te
Nordic superfood detox te är ett annat bra färdigblandad detox te. Detta te innehåller hela 14 olika växter och örter. Bland dessa hittar man bland annat kamomill, citronmeliss, ringblomma och ljung. Alla örter i detta detox te växer vilda i norden. Detta är ett lättdrucket detox te med en mer mild och balanserad smak. köp här
Bäst i test Rooibos te
Pukka detox är ett bra alternativ om du letar efter ett billigt påste som även är ett bra detox te. Detta te är organiskt, ekologiskt odlat och fair trade. Ett bra val om du vill lugna magen och rensa kroppen. köp här

Hur användar man detox te

Detox teet innehåller en uppsättning av örter med utrensande effekter. Örterna verkar för att rensa ut toxinerna i kroppen. Börja därför dagen med en kopp detox te och kombinera med en kost som består av rikligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter som neutraliserar de fettlösliga toxinerna till vattenlösliga. Detta gör att toxinerna minskar och kroppen även rensas från andra skadliga ämnen.

För att få ett så bra resultat som möjligt bör detox-kuren göras i minst 14 dagar. Det rekommenderas att man dricker detox teet 1-2 gånger om dagen. Under en detox-period bör man hålla sig till en naturlig och ren kosthållning. Det är även bra om man undviker att träna hårt, det räcker med promenader under den här perioden. Andra aktiviteter som passar vid en detox-kur är att simma eller att köra ett yogapass. Lagom med rörelse hjälper kroppen att rensa bort gifterna, men en allt för hård träning kan få din kropp uttorkad eftersom du kommer svettas bort för mycket vätska. Det är även ytterst också viktigt att dricka mycket vatten under tiden du genomför en detox-kur.

maskros detox te

Maskros är en vanlig ört i detox teer eftersom den är mycket bra på att driva ut överflödig vätska ur kroppen.

Olika detox teer

Det går att hitta oändlig många olika sorters detox teer och alla innehåller olika ingredienser för att uppnå olika resultat. En gemensam nämnare är att alla sorter av detox teerna verkar renande på kroppen. De sätter igång olika processer som bidrar till renande. Prova dig fram för att hitta ett te som passar dig.

✔ De Gröna och röda tesorterna: Innehåller naturligt mycket antioxidanter och fungerar därför väldigt bra att använda som detox te. Läs mer om grönt te och rött te.

✔ Färdigblandade detox teer: Dessa teer går att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker eller i en hälsokostbutik.  Här hittar du information om några av de bästa färdigblandade teerna ch var du kan köpa dem.

✔ Ekologiska örtteer: Dessa teerär skapade enligt en ayuruverisk tradition. Det är koffeinfria teer som hjälper till att bli av med skadliga ämnen.

Det finns även teer gjorda på grönsaker och andra naturliga ingredienser som citron, kronärtskocka ingefära, fänkål, björk etc. som arbetar främjande för kroppens utdrivande funktioner.

Samt teer med olika ingredienser som är effektiva för matsmältningen, tarmfunktionen och andra funktioner i kroppen.

Vilket te man än väljer är det viktigt att alltid dricka mycket vatten, för att hjälpa kroppen att snabbare rensa ut de gifter och slaggprodukter som detox-kure strävar efter att driva ut.

Om man vill genomföra detox en längre period finns reningskurer av detox te som verkar för att rena lever, njurar och kroppens matsmältningssystem. Dessa kurer är vanligen under en 15- eller 30-dagarsperiod. Även här är det viktigare att hålla sig till en hälsosam och ren kosthållning, promenera eller utföra annan lugn träning och framförallt att dricka mycket vatten.

Bieffekter av en detox-kur

Det är vanligt att uppleva olika bieffekter under den första tiden av detoxandet. Exempel är det vanligt att få huvudvärk och att känna sig trött och irriterad. Det är normala tecken på att de olika gifterna lämnar kroppen. Bieffekterna brukar vanligtvis skäppa inom några dagar och de långsiktiga effekterna är vanligtvis bara positiva.

Hemmagjort detox te

Att tänka på när du dricker detox te:

  • ✔ Under detoxens första tid kan man känna av huvudvärk, trötthet, irritation och liknande symptom, de är helt normala och ett tecken på att gifterna lämnar kroppen
  • ✔ För bästa resultat bör detox teet kombineras med en hälsosam livshållning där man äter ren och ekologisk mat
  • ✔ Undvik att träna hårt. Ta istället promenader, simma eller yoga under din detox
  • ✔ Detox fungerar vätskedrivande, därför är det väldigt viktigt att dricka mycket vatten under detoxperioden

Det positiva med detox

När man renar kroppen från toxiner märks det på flera olika sätt. Magen kan bli plattare, hyn blir klarare och det är vanligt att man samtidigt går ner några kilo i vikt. Den största och oftast första skillnaden är att man brukar känna av att man mår mycket bättre i största allmänhet. Man känner sig friskare och piggare och får mer energi än tidigare. Det är en stor fördel om man fortsätter att leva hälsosamt även efter detox-kuren. Genom att man kommer in i hälsosamma rutiner under detox-perioden ökar chansen att man fortsätter leva hälsosamt även efter kuren. Ett tips är att läsa på ordentligt och ta reda på vart man kan få tag på kost som är fri från t.ex. kemikalier och tillsatsämnen. En bra start är att äta ekologiskt och att hitta en träningsform som passar din livsstil.