Citronmeliss te

Citronmeliss teCitronmeliss te har traditionellt använts inom folkmedicinen, men dricks även för sin goda smak. Bladen har en mild citronliknande doft och smak.

Alternativa svenska namn på växten citronmeliss (Melissa officinalis) är bisuga och hjärtansfröjd, där hjärtansfröjd syftar på dess användning inom folkmedicinen – i bland annat Sverige ansågs den kunna stärka hjärtat.

Citronmeliss tillhör familjen Lamiaceae, en familj där vi hittar många av våra mest populära krydd- och medicinalväxter, såsom oregano, basilika, kryddtimjan, kryddsalvia, pepparmynta, rosmarin, och mejram. Citronmelissen är alltså inte någon citrus, utan har fått sitt namn baserat på att den doftar och smakar på ett sätt som påminner om citron.

Citronmelissen har använts i minst 2000 år, odlades i Sverige redan på 1300-talet trots att Sverige är långt norr om örtens naturliga utbredningsområde. Både i det antika Grekland och i Romariket var citronmeliss en viktig medicinalväxt, och denna tradition fortsattes sedan av den katolska kyrkan, som hjälpte till att sprida växten till de många klosterträdgårdar som uppfördes runt om i Europa. Under medeltiden sågs citronmeliss som en mycket viktig medicinalväxt av både officiella läkare och inom folkmedicinen. Den schweiziske läkaren, naturfilosofen och proto-kemisten Paracelsus som levde 1493-1541 gick så långt som att kalla citronmelissen för ett ”livselixir”. När Europeer började migrera till andra delar av världen tog de citronmelissen med sig, och citronmeliss odlades till exempel i Thomas Jeffersons trädgård i Nordamerika.

Köp citronmeliss te

Bästa citronmeliss teOmdömmeBetygKöp hos
Bäst i test citronmeliss te
Örtagubbens citronmeliss är ett mycket gott te. Teet är precis som Örtagubbens andra te 100% ekologiskt odlat och håller mycket hög kvalitet.
Bäst i test
Rekommenderas
köp här

Vad är citronmeliss te bra för?

Flera vetenskapliga studier har visat att citronmeliss är fylld av antioxidanter, bland annat i form av flavonider, fenoler och rosmarinsyra.

Här är ett exempel på en studie för den som vill förkovra sig:

Dastmalchi, Keyvan (2008-04-01). ”Chemical composition and in vitro antioxidative activity of a lemon balm (Melissa officinalis L.) extract”. LWT – Food Science and Technology. 41 (3): 391–400. doi:10.1016/j.lwt.2007.03.007. ISSN 0023-6438.

Cintronmellis har antimikroba, antivirala, och antitumorala egenskaper, och har även förmåga att lösa kramper/spasmer. I stora doser är citronmeliss allmänt lugnande, och kan tillfälligt sänka pulsen och ett lätt förhöjt blodtryck. Det är dock fortfarande ont om kliniska dubbel-blinda studier med tillräckligt många studieobjekt för att kunna berätta för oss mer exakt hur pass användbar cintronmellisen är, vilka doser som krävs för att uppnå olika mål, hur doserna behöver administreras, samt vad fördelarna, nackdelarna och riskerna med att använda cintronmellis är.

Citronmelisste

Citronmeliss te

Det är vanligast att använda bladen för att göra citronmeliss te. Bladen är äggrunda till formen, har naggade kanter och är täckta av fina hår.

De förekommer också att eterisk olja av livsmedelskvalité som utvunnits ur citronmeliss blandas i drycker för att skapa infusioner som påminner om det citronmeliss te som görs direkt på bladen.

Tips!

Citronmeliss te blad kombineras med fördel med pepparmynta te blad, så att man får en kopp som innehåller ämnen från bägge växterna. Smakerna gifter sig fint med varandra.

Produktion av citronmeliss te

Citronmeliss odlas i många olika delar av världen, men några exempel på länder som har extra stor produktion är Ungern, Italien och Egypten.

Det odlas också en hel del citronmeliss på Irland, men den används främst för att utvinna eterisk olja snarare än att torka bladen för att göra citronmeliss te.

Att beställa citronmelliss te på engelska

Om du vill beställa citronmeliss te från en internationell sajt kan det vara bra att veta att örten på engelska kallas för lemon balm, common balm och balm mint.

Eftersom citronmeliss te inte är en dryck gjord på blad från teplantan Camellia sinensis, kallas den ibland för tisane på engelska istället för tea. Termen herbal tea, det vill säga örtte, används också. ”Lemon balm tisane” är alltså det samma som citronmeliss te / citronmeliss örtte.

Vad innehåller citronmeliss te?

Citronmeliss innehåller en intressant sammansättning av ämnen, som påverkar både hur citronmeliss te smakar och doftar, och hur citronmeliss påverkar kroppen.

Exempel på viktiga beståndsdelar är eugenol, tanniner och terpener. Eugenol är en blekgul aromatisk oljig vätska som förekommer i många köks- och medicinalväxter. Den återfinns till exempel hos kanel, basilika, kryddnejlika, och muskotnöt. Doften beskrivs vanligen som kryddig och är starkt associerad med doften av kryddnejlika.

Citronella, citronellol, citral och geraniol är exempel på ämnen i cintronmellis som bidrar till den karaktäristiska citronliknande smaken och doften.

Ett annat exempel på ett intressant ämne som förekommer i citronmeliss är rosmarinsyra. Citronmelissblad innehåller i genomsnitt kring 35-38 mg rosmarinsyra per gram.

Cintronmellis innehåler också bärnstenssyra, en karboxylsyra som ingår i citronsyracykeln.

Citronmeliss

Medicin, folkmedicin, nutida huskurer och alternativmedicin

Redan citronmelissens vetenskapliga namn Melissa officinalis avslöjar att det här är en växt som historiskt ansetts vara en nyttoväxt. Officina var ett särskilt rum i de katolska klostren där mediciner och liknande nödvändigheter förvarades, och officinalis betydde ursprungligen att något hörde till detta rum. När Carl von Linné utvecklade det vetenskapliga systemet för namngivning av levande organismer använde han namnet officinalis eller officinale för många växter som han visste var etablerade som nyttoväxter inom medicin, matlagning, eller liknande. (Officinalis för maskulina och feminina substantiv, officinale för neutrala.)

Ett exempel på hur citronmeliss använts under medeltiden i Europa är mot melankoli. Denna behandlingsmetod förespråkades bland annat av den berömda abedissan Hildegard av Bingen, som levde 1098-1179. Cintronmellis te ordinerades även som lugnade och smärtstillande medel under medeltiden, och det fanns en uppfattning om att växten kunde stärka hjärtat och verka kramplösande mot nervösa magbesvär.

Cintronmellis te i Österrike

I Österrike är det fortfarande mycket vanligt att man inom alternativmedicinen rekommenderar cintronmellis te för att behandla lindriga problem i matsmältningsorganen, inklusive sådant som rör gallan (en kroppsvätska som bildas i levern, samlas upp i tunntarmen och blandas med tunntarmens innehåll).

Eau de Carmes

Carmelitvatten (Karmelitengeist) är en alkoholbaserad tinktur baserad på citronmeliss och flera andra växter och växtdelar, bland annat citron, muskotnöt, koriander, kanel och kvanne. Den skapades på 1300-talet av Karmelitunnnor från klostret St Just. Carmelitvatten säljs fortfarande på apoteken i Tyskland, och används för utvärtes behandling av huden och som Eau de toilette för sin väldoft.

Cintronmellis te inom Aromaterapi

Eterisk olja utvunnen ur citronmeliss är populär inom aromaterapin.

Det går att köpa ren cintronmellis olja, men det är också vanligt med blandade oljor innehållandes citronmeliss olja, citron olja, citronella olja, och liknande.

Sömn, vila och ångest

Inom alternativmedicinen används cintronmellis, inklusive citronmeliss te, för att behandla lindringa insomningsproblem och svårigheter att sova tillräckligt länge. De ordineras även mot milda former av rastlöshet, ångest och nedstämdhet.

Här finns mer information för den som vill fördjupa sig:

I köket

Vid tillredning av mat och dryck är citronmeliss ett utmärkt val när man vill tillsätta en mild citronliknande syrlighet, och citronmeliss används för allt från varmt örtte och kalla drinkar till glassar och fiskrätter. Bladen är också vackra att dekorera med, och att de dessutom smakar gott och är nyttiga att äta är ju förstås en stor bonus en sådana sammanhang.

Citronmeliss är en av ingredienserna i lagen för de berömda Spreewaldgurken, en typ av inlagda gurkor som tillverkas i Bradenburg och vars namn numera är en så kallad skyddad ursprungsbeteckning inom den Europeiska Unionen.

Andra anvädningsområden

  • Citronmeliss ingår i vissa parfymer och andra väldoftande produkter.
  • Citronmeliss ingår i vissa tandkrämer.

melissa officinalis te

Bra för bin och andra insekter som lever på nektar

Om man vill gynna bin, fjärilar och andra insekter som lever på nektar är det bra att plantera citronmeliss i trädgården. Då kan man hjälpa insekterna på traven samtidigt som man ger sig själv tillgång till blad att göra citronmeliss te på – blad som man själv vet hur de har växt, att de inte besprutats med något giftigt, och så vidare.

Under sensommaren pryds citronmelissplantorna av små vita blommor som är fyllda av nektar och verkligen älskas av pollinerande insekter. Melissa betyder honungsbi på grekiska, och är hur växten har fått sitt namn. I vissa svenska dialekter kallas plantan för bisuga eftersom den lockar till sig bin. Man brukade till och med gnida nya bikupor med citronmeliss för att försöka göra dem extra inbjudande för bin.

Odla citronmeliss te

Citronmeliss är en flerårig ört vars ursprungliga utbredningsområde omfattar södra Centraleuropa, Medelhavsområdet, delar av Mellanöstern, och delar av Centralasien. Eftersom den här en populärt krydd- och medicinalväxt har den spridits med människan till många olika delar av världen. I Sverige förekommer den inte bara i trädgårdar utan också som förvildad, och eftersom den är ganska köldtålig kan den klara sig genom vintern och dyka upp igen nästa sommar. De delar som är över marken vissnar ned och dör under vintern, men nya skott kommer upp när det blir varmt igen – om inte vintern har varit allför hård.

Citronmeliss kan bli uppemot en och halv meter hög, men det är inte ovanligt med plantor som stannar kring en meter eller lägre.

Frön och löpare

Citronmelissfrön kräver en temperatur på minst 20 grader C för att gro.

Citronmeliss kan också sprida sig kring den ursprungliga plantan via utlöpare, det vill säga långa sidoskott som växer ut från växtens basaldel. På så vis kan vida bestånd uppstå.

Kultivarer

Det finns många kultivarer av M. officinalis, såsom:

  • M. officinalis ’Aurea’
  • M. officinalis ’Citronella’
  • M. officinalis ’Lemonella’
  • M. officinalis ’Lime’
  • M. officinalis ’Quedlinburger’
  • M. officinalis ’Quedlinburger Niederliegende’
  • M. officinalis ’Variegata’

Quedlinburger Niederliegende odlas huvudsakligen för att framställa citronmelissolja.