Chai te

chai te i koppI många språk är chai helt enkelt ordet för te. Detta beror på att det härleds från det kinesiska ordet för te som är chá. Om du reser runt i Asien, inklusive Mellanöstern, kommer du att märka att många av de lokala språken där använder sig av någon version av ordet chai, och det samma gäller för de flesta slaviska språk här hemma i Europa.

I svenskan, liksom i engelskan, har ordet chai dock fått en betydligt snävare betydelse. När vi talar om chai (eller chai te) menar vi ett slags kryddigt te, vanligen ett te där blad från den äkta tebusken har kombinerats med kryddor som kardemumma, ingefära, kanel, krydnejlika, stjärnanis och muskotnöt. Denna dryck är starkt inspirerad av vad man på den indiska subkontinenten kallar för masala chai – te som bryggts ihop med mjölk, socker och diverse aromatiska kryddor. På hindi betyder ”masala chai” helt enkelt te med kryddblandning.

Att köpa chai te

För den som inte vill gå den traditionella rutten och faktiskt använda sig av kardemummafrökapslar, kanelstänger, malda kryddnejlikor och så vidare för att koka (masala) chai finns det nu för tiden gott om genvägar i handeln. Man kan köpa chai tepåsar, chai te i lösvikt, chai pulver och olika chai koncentrat. Det är en bra idé att kolla innehållsförteckningen innan man handlar, eftersom innehållet i de olika blandningarna varierar rejält.

Tips! Även om man inte hinner göra (masala) chai enligt den traditionella metoden kan det vara mycket trevligt att piffa upp sin kopp te genom att tillsätta någon ingrediens utöver det som finns i tepåsen. Man kan till exempel låta några kryddnejlikor eller en liten bit kanelstång ligga i vattnet medan tepåsen står och drar och sedan plocka ut det innan man dricker.

Vad är masala chai?

Masala chai är en enormt populär dryck på den indiska subkontinenten och det finns massor av olika recept och tillredningsmetoder med olika variationer. Det är vanligt att göra masala chai i hemmet, men det finns också massor av försäljare – särskilt längs vältrafikerade vägar. Det går också att beställa masala chai och få det levererat till hemmet, kontoret, skolan, etc.

chai te ingredienser

Själva grundidén är att man kokar svart te (från den äkta tebusken) ihop med aromatiska kryddor. Att låta mjölk och socker ingå är också mycket vanligt.

Exempel på vanliga kryddor i masala chai:

  • Äkta (grön) kardemumma, inklusive hela frökapslarna
  • Kanelstänger
  • Mald kryddnejlika
  • Mortlad ingefära
  • Svartpepparkorn

Att tillreda masala chai

Masala chair tillreds vanligen genom att man sjuder en blandning av hälften vatten och hälften mjölk ihop med svart lös-te och de kryddor man vill ha i. När blandningen är stark nog silar man över drycken från kastrullen till en serveringskanna; på så sätt får man bort de fasta bitarna innan de är dags att dricka.

Det finns massor av variationer när det gäller exakt hur tillredningen går till. I vissa hushåll föredrar man till exempel att brygga teet först, först därefter tillsätta mjölk och kryddor. Hos andra kokar man upp vatten med kryddorna i, tar kastrullen från värmen och tillsätter först därefter svart te och mjölk som får stå och dra en stund.