Chaga te

Chaga (Inonotus obliquus), eller Sprängticka som den heter på svenska, kallas i Sibirien för ”Odödlighetens svamp”. I Asien har Sprängticka använts som medicinalväxt under mer än tusen år med den främsta uppgiften att stärka immunförsvaret. Vanliga traditionella svampar har en fruktkropp, men Srängstickan/ Chaga består istället av mycel. Sprängstickan lever som en parasit på björkar och vanigen lever Björkarna i flera decennier trots sprängtickorna. Men när björken dör sprids sprängstickan via sporer vidare till nya björkar och kan på så vis leva vidare.

Köpa Chaga te

Bästa chaga teOmdömmeBetygKöp hos
Bäst i test chaga te / sprängticka te
Superfruit Chaga pulver är ett mycket bra alternativ om du vill göra chaga te. Teet är 100% ekologiskt odlat och innehåller inga tillsatser. Påsen innehåller bara sprängticka (chaga) och inget annat. Teet har en god mild smak. Mycket billigt för sin kvalitet.
Bäst i test
Rekommenderas
köp här

Vart finns Sprängsticka/Chaga?

chaga teSprängticka går at hitta på björkar i Norra Europa, Norden, i Norra USA, Canada och Ryssland. Alla dessa länder har trädet Björk.i sina skogar. Du kan hitta Sränstickan på björkens stam, där den är relativt lätt att känna igen. Färgen på svampen är närmast kolsvart, med en skrovlig yta.Innsidan av svampen har en är ljusare brun/orange färg och konsistensen är lite svampaktig men hård. Det går att hita Sprängsticka på ungefär 1 av 5000 björkar.

Hälsofördelar

Även om den inte är så mycket att titta på är Svampstickan/Chaga eller ”King of Medicinal Mushrooms”, som den även kallas har den många hälsofördelar. Det är en mycket speciell medicinsk svamp som med åren har blivit mer och mer populär i väst. Anledningen till sin popularitet är de många hälsofördelarna och att den har en god smak, framförallt i form av Chaga te. Dessa fördelar har länge varit kända i öst, där Chaga har använts i århundraden av människor i Sibirien, Ryssland och andra delar av Asien.

Vad är hälsofördelarna?

Forskning pågår och studier har visat att Chaga-svampen kan ge flera hälsofördelar, bland annat:

 • ✔ Stimulerar och reglerar den immunsystemet
 • ✔ Ger ett näringsstöd i kamp mot cancer
 • ✔ Minskar inflammation
 • ✔ Anti-aging och hudvård
 • ✔ Positivt vid sårläkning och tarmproblem
 • ✔ Hjälper till för att uppnå normala kolesterolnivåer och blodtryck
 • ✔ Bättre sömn
 • ✔ Motverkar trötthet
 • ✔ Förbättrad mental påverkan

Listan kan göras lång. Förutom de ovanstående hälsofördelarna är hälsofördelar att dricka Chaga te även att man får en förbättrad fysisk uthållighet.

Djurstudier har visar att Chaga förbättrar den fysiska uthållighet avsevärt. Studien gjordes på möss som fick äta chaga svamp i samband med att de skulle simma. Resultatet på studien visade att Chaga ökade glykogen, det vill säga bränsleinnehållet i både muskler och lever, medan mjölksyre nivåerna i blodet minskade. Chaga visar sig alltså vara receptet på mindre trötthet och en bättre uthållighet. Chaga innehåller många bioaktiva ingredienser som kan förbättra vår hälsa på många plan.

Inom traditionell kinesisk medicin anses även Chaga ha en renande och stärkande effekt på njurar och lever och används som ett sätt att höja den grundläggande energin i kroppen.

Läs mer om sprängtickans hälsofördelar.

Chaga te

Chaga har en naturlig smak som påminner om vanilj. Det är därför Chaga te inte smakar som svamp utan har en mer vaniljliknande smak. Det finns flera sätt att använda Chaga, men att dricka det som ett Chaga Te är det vanligaste och enklaste sättet att avnjuta den.

Så här gör du Chaga Te

Detta är ett riktigt enkelt men gott sätt att tillaga ett gott chaga te. Du kan dricka det direkt eller använda det som en bas för andra Chaga te baserade recept. Ingredienser sprängticka/Chaga Sirap eller Honung Instruktioner

 • ✔ Dela upp chagan i mindre bitar, ungefär 1 tum i storlek.
 • ✔ Tillsätt en handfull bitar och koka upp den i en kastrull med 1 liter vatte
 • ✔ Låt chagabitarnaulvret koka tills vattnet har fått en rödbrun färg eller i minst en timme. Detta för att få fram mer av de bioaktiva ingredienserna.
 • ✔ Häll av teet i en mugg och smaksätt med lönnsirap,honung, pepparmynta, kanel eller kokossocker .

Du kan återanvända chagabitarna flera gånger innan de börjar förlora sin styrka. Lägg dem i en låda utan lock och lagra i kylskåpet. För den som inte vill tillaga Chaga teet själv finns det en hel uppsjö av Chaga produkter i hälsokostbutikerna runt om i landet. Chaga går vanligtvis att hitta i pulverform. Chaga kan som sagt drickas som varmt te eller användas som en bas exempelvis en smoothies eller soppor, eller som en bas i ett ekologiska snabbkaffe eller svampkaffe. Andra användningsområden för Chaga är att göra en ”Chaga-Latte” genom att blanda chaga med kanel och kardemumma i en termos. Servera den sedan med mandel eller havremjölk och valfri sötning. Chaga passar även bra tillsammans med choklad Chag kan bandas i vilken maträtt som helst där du behöver använda vatten, pröva dig fram.